Storage Spaces Direct Problem

trippinnik

New Member
Oct 13, 2018
11
0
1
Been having trouble setting up storage spaces direct. I've got my LSI 2308 controller in IT mode and tried both the p20 and now p19 firmware

I'm still getting an issue with eligible drives:

Verify Node and Disk Configuration

  • Description: Verify whether node and disk configuration is suitable for Storage Spaces Direct.
    Start: 10/20/2018 3:59:32 PM.
    Cluster nodes have symmetric storage connection.
    No disk with unsupported media type found.
    Disk 5000C50083B9EC73 connected to node host1 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5000C50083BA1ADB connected to node host1 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5000C50083B9D27B connected to node host1 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5001E820026CF288 connected to node host1 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5001E820026E9C8C connected to node host1 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5000C50083BA19A3 connected to node host2 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5000C50083BA007F connected to node host2 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5000C50083B9D3B3 connected to node host2 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5001E820026CF0B4 connected to node host2 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).
    Disk 5001E820026E9F38 connected to node host2 returned a SCSI Port Association and the corresponding enclosure device could not be found. The hardware is not compatible with Storage Spaces Direct (S2D), contact the hardware vendor to verify support for SCSI Enclosure Services (SES).

Is there any way to get these accepted?
 

cesmith9999

Well-Known Member
Mar 26, 2013
1,212
365
83
What is the bus type on those disks?

Sas?
Raid?

If raid you need to get an NBA controller and not a raid card.

Chris
 

trippinnik

New Member
Oct 13, 2018
11
0
1
SAS HBA direct. Not raid. I understand Raid is not supported. That's why I flashed IT mode for the controller.
 

kapone

Well-Known Member
May 23, 2015
817
402
63
Not sure which version of Windows Server you're using, but there was a "requirement" for SES for S2D. It won't work without a compatible SES implementation (on the backplane/expander etc).

I think in the latest update (or the one before that), they dropped this requirement.
 

DavidRa

Infrastructure Architect
Aug 3, 2015
272
122
43
Central Coast of NSW
www.pdconsec.net
Yeah 2016 had a hard requirement for SES and just won't work properly without it (you'll get disk collisions and missing disks if I remember correctly, even if you manage to get it created). You could try current Windows Server 2019 insider builds - they should enable S2D without that requirement and it'll be released (again) relatively soon.
 

mavie21

New Member
Dec 27, 2016
13
1
3
40
it already RTM

Windows Server 2019 – now generally available!

Yeah 2016 had a hard requirement for SES and just won't work properly without it (you'll get disk collisions and missing disks if I remember correctly, even if you manage to get it created). You could try current Windows Server 2019 insider builds - they should enable S2D without that requirement and it'll be released (again) relatively soon.
 

trippinnik

New Member
Oct 13, 2018
11
0
1
I have 2x nodes with below:
Intel(R) C610 series/X99 Chipset Management
Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2670 v3
LSI Adapter, SAS2 2308 Mustang - I was looking over the catalog and think it needs 9300/ 3008 type card instead so I'm going to give that a try.
QLogic BR-series 10G Ethernet Adapter

SUPERMICRO X10SRM
 

mavie21

New Member
Dec 27, 2016
13
1
3
40
flashback the old firmware and create a raid 0 with 1 disk and try it.
I did that for my HP DL360 Gen 8 for the Azure stack testing.
 

trippinnik

New Member
Oct 13, 2018
11
0
1
it's in IT mode already which is HBA only. that's what I've seen elsewhere that was supposed to make it work. That means there's no raid being done on the card. Passthrough the drives.
 

trippinnik

New Member
Oct 13, 2018
11
0
1
Server 2019 with an LSI 3008 card is giving the same complaint.
model firmwareversion serialnumber
----- --------------- ------------

ST4000NM0023 GE11 Z1Z8SNH9
ST4000NM0023 GE11 Z1Z8SXHG
ST4000NM0023 GE11 Z1Z8SMZS
LB1606R E339 40694408

I got a few SAS drives that came out of a SAN, the SSD from a compellant and the HDD from Equallogic. I've flashed IT mode
 

Robert Wagnon

New Member
Aug 27, 2018
1
0
1
I've got the same Failover Cluster test warning. Has anyone determined if this is a dangerous issue? I'm afraid I'll need to move to 730XD with the HBA330.