Aruba AP to IAP

who

New Member
May 12, 2022
2
0
1
what are you looking for?
Are you able to take note of the URL that the fw is downloading from when you get the chance to?
Those cloudfront URL doesn't work anymore since after Feb 2022, still works for fw released before.

These worked for those five (32x) fw released between March and May,
Code:
http://common.cloud.hpe.com/ccssvc/ccs-system-firmware-registry/IAP/<filename>
However the above too have stopped working for those released in June 2022.
 
Last edited:

bolo921

New Member
Jul 6, 2022
3
0
1
Hi all
Just converted AP-535 to iap. I am able to login using GUI but I can't see any of wifi network. I have created new wifi network but is not visible on my mobile or notebook. Any ideas?
 

Originalus

New Member
Dec 22, 2020
28
9
3
Hi all
Just converted AP-535 to iap. I am able to login using GUI but I can't see any of wifi network. I have created new wifi network but is not visible on my mobile or notebook. Any ideas?
Hi,
Try to check Configuration -> Networks -> your wifi Show advanced settings -> Miscellaneous, SSID not hidden and encoding is set to default.
 

bolo921

New Member
Jul 6, 2022
3
0
1
Hi,
Try to check Configuration -> Networks -> your wifi Show advanced settings -> Miscellaneous, SSID not hidden and encoding is set to default.
Thanks for Your feedback.
Checked and there is all right.
maybe it helps:information led is all time red
 

bolo921

New Member
Jul 6, 2022
3
0
1
Powering by PPoE 50v 1,2A (60watts) Ubiquiti gp-c500-120g
default - tried but issue is still there
Mu device is RW version and I used RW too
Method to convert:


  1. proginv system ccode CCODE-RW-de6fdb363ff04c13ee261ec04fbb01bdd482d1cd
    (Important, to write the country code. When converting to IAP the IAP must have country code to operate. Not sure for US-AP as never tried so because it is tied with US regulation, but for the code try to change only RW to US and keep everything else same. Please try and let us know, if not, need to find out the US with the hashcode accordingly)
  2. invent -w
    (Important, converting AP into IAP)
  3. dhcp
    (Get the ip address for the AP before upgrading os through TFTP.
    If could not get the ip from DHCP server, use this command to set static ip for the ap "setenv ipaddr 192.168.1.2")
  4. setenv serverip 192.168.88.177
    (Set TFTP server ip before flashing the firmware OS)
  5. upgrade os 0 ArubaInstant_xxx_6.x.x.x-4.x.x.x_5xxxx
  6. upgrade os 1 ArubaInstant_xxx_6.x.x.x-4.x.x.x_5xxxx
    (there are 2 boot image on the ap, just to make sure it will not rollback to AP-OS)
  7. factory_reset
    (optional, clean up the static ip that set before)
  8. saveenv
    (IMPORTANT, save the configuration so the "turn off mobility" will not appear)
  9. reset
 

Originalus

New Member
Dec 22, 2020
28
9
3
5 series does not need this. This guide for older access points. You can change ap to iap in Maitenance -> Convert by selecting Standalone AP choosing AP and pressing convert.
 

Vinetarius

New Member
Aug 16, 2022
2
0
1
Hey everyone - great thread. Trying to convert an AP-315 but can't seem to get it on the network.
DHCP loops on retry - here are console snips:
APBoot 1.5.5.7 (build 56398)
Built: 2016-09-08 at 14:21:29

Model: AP-31x
DRAM: 491 MB
SF: Detected MX25U3235F with page size 64 kB, total 4 MB
Flash: 4 MB
NAND: 132 MiB
PCIE0: link up
PCIE1: link up
dev fn venID devID class rev MBAR0 MBAR1 MBAR2 MBAR3
00 00 168c 0046 00002 00 00000004 00000000 00000000 00000000
dev fn venID devID class rev MBAR0 MBAR1 MBAR2 MBAR3
00 00 168c 0040 00002 00 00000004 00000000 00000000 00000000
Power: 802.3at POE
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: eth0
Radio: qca9983#0, qca9990#1
Reset: cold
FIPS: passed

Hit <Enter> to stop autoboot: 0
apboot> printenv
bootdelay=2
baudrate=9600
autoload=n
boardname=Glenfarclas
servername=aruba-master
bootcmd=boot ap
autostart=yes
bootfile=ipq806x.ari
mtdids=nand0=nand0
ethaddr=48:4a:e9:c6:23:88
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial
machid=1260
mtdparts=mtdparts=nand0:0x2000000@0x0(aos0),0x2000000@0x2000000(aos1),0x4000000@0x4000000(ubifs)
partition=nand0,0
mtddevnum=0
mtddevname=aos0
ethact=eth0

Environment size: 387/65532 bytes


apboot> dhcp
eth0: link up, speed 100 Mb/s, full duplex
DHCP broadcast 1
DHCP broadcast 2
DHCP broadcast 3
DHCP broadcast 4
DHCP broadcast 5

Retry count exceeded; starting again
eth0: link up, speed 100 Mb/s, full duplex
DHCP broadcast 1
DHCP broadcast 2
DHCP broadcast 3
DHCP broadcast 4
DHCP broadcast 5


I manually set network configuration
apboot> setenv ipaddr 192.168.1.250
apboot> setenv gatewayip 192.168.1.1
apboot> setenv netmask 255.255.255.0

apboot> printenv
bootdelay=2
baudrate=9600
autoload=n
boardname=Glenfarclas
servername=aruba-master
bootcmd=boot ap
autostart=yes
bootfile=ipq806x.ari
mtdids=nand0=nand0
ethaddr=48:4a:e9:c6:23:88
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial
machid=1260
mtdparts=mtdparts=nand0:0x2000000@0x0(aos0),0x2000000@0x2000000(aos1),0x4000000@0x4000000(ubifs)
partition=nand0,0
mtddevnum=0
mtddevname=aos0
ethact=eth0
ipaddr=192.168.1.250
gatewayip=192.168.1.1
netmask=255.255.255.0

But I still can't even ping the gateway

apboot> ping 192.168.1.1
eth0: link up, speed 100 Mb/s, full duplex
Using eth0 device

ARP Retry count exceeded; starting again
eth0: link up, speed 100 Mb/s, full duplex

Looking for any suggestions

apboot> mfginfo
Inventory:
Card 0: System
Wired MAC : 48:4a:e9:c6:23:88
Wired MAC Count : 2
Serial : CNGKJ0TFYT
Date Code : 092318
Country : CCODE-US-a929292c200f946cf8cb445e93cfc9fe850b259f
Card 1: CPU
Assembly : 2010252C
Major Rev : 06
Minor Rev/Variant : 00
Date Code : 092318
Card 2: Antenna
Minor Rev/Variant : 01
apboot> version

APBoot 1.5.5.7 (build 56398)
Built: 2016-09-08 at 14:21:29
apboot> osinfo
Partition 0 does not contain a valid OS image

Partition 1:
image type: 0
machine type: 40
size: 8268300
version: 6.5.0.0
build string: ArubaOS version 6.5.0.0 for 32x (p4build@corfu) (gcc version 4.6.3 20120201 (prerelease) (Linaro GCC 4.6-2012.02) ) #54817 SMP Thu Apr 28 07:05:41 PDT 2016
flags: preserve factory
oem: aruba

Image is signed; verifying checksum... passed
Signer Cert OK
Policy Cert OK
RSA signature verified.

If I just restart the AP, I do see this error in the bootup messages:

ifconfig: bond0: error fetching interface information: Device not found

ifconfig: bond0: error fetching interface information: Device no[ 13.045985] drvlog_mod: module license 'Proprietary' taints kernel.
[ 13.134145] Disabling lock debugging due to kernel taint
t found

[: 1700: unknown operand
[ 13.224429] init_asap_mod: installation:0
Starting watchdog process...
Got all network params from APboot env. Skipping DHCP
SIOCSIFADDR: No such device
SIOCSIFNETMASK: No such device
route: SIOC[ADD|DEL]RT: No such device
Static IP detected. Checking if LACP needs to be configured
ping: sendto: Network is unreachable
ping: sendto: Network is unreachable
ping: sendto: Network is unreachable
ping: sendto: Network is unreachable
ping: sendto: Network is unreachable
cat: /sys/class/net/bond0/bonding/mode: No such file or directory
Bonding mode set to
ifconfig: br0: error fetching interface information: Device not found

ifconfig: br0: error fetching interface information: Device not found
 
Last edited:

Vinetarius

New Member
Aug 16, 2022
2
0
1
Perhaps this might help:

apboot>clear os
apboot>purge
apboot>save
apboot>boot

I have done those and a factory reset - still no network. Despite booting from POE and showing good link on the AP, my network switch shows no link on the port. New cables, different port, etc. It seems like my Eth0 driver on AP isn't loading correctly.
 

Rttg

Member
May 21, 2020
50
33
18
The 100Mb/s link looks especially suspect to me (assuming you’re using a gigabit port on the other end of the AP). I wonder if there’s something up with that port…
 

tigger29900

New Member
Aug 22, 2022
1
0
1
any recommendation for TFTP clients for windows? i cant seem to get my AP-335 to pull the os file and keep getting a timeout error
 

IamSpartacus

Well-Known Member
Mar 14, 2016
2,480
628
113
any recommendation for TFTP clients for windows? i cant seem to get my AP-335 to pull the os file and keep getting a timeout error
 

maldridge

New Member
Sep 9, 2022
1
0
1
I'm running into a lot of trouble with trying to get the CCODE set correctly on an AP-225. I have the following output in mfginfo:

Code:
apboot> mfginfo

Inventory:

Card 0: System
        Date Code           : 081017
        Serial              : CNDNHMV4KR
        Wired MAC           : 44:48:c1:c5:d6:8e
        Wired MAC Count     : 2
        Country             : US-CCODE-9d138acd3bb10ac0f313453fa06b6fa634626d11
Card 1: CPU
        Major Rev           : 10
        Minor Rev/Variant   : 00
        Assembly            : 2010169E
        Serial              : WH3000688
Card 2: Antenna
        Minor Rev/Variant   : 01
That hash should be the hash of "US-CNDNHMV4KR". I see the AP try to join an existing cluster and then bounce off due to an incorrect regulatory domain. Any thoughts?

To be clear, the AP is absolutely a US model, it was pulled from a US environment and I doubt they were running incorrect hardware for their domain.