ES Xeon Discussion

zackiv31

Member
May 16, 2016
88
16
8
36
QS is a engineering sample too, but not all ES are QS.
QS have a valid brand string, NOT "0000@"
QQ8Q is not a QS, only 2666Mt but with hexachannel the difference to 2933 is small in practical performance.
QPKD(8260M A0 QS) is a ES, and runs memory at 2933Mt.
Are there any ES (that are not QS) that can run at 2933?
 

tesla100

Active Member
Jun 15, 2016
231
25
28
Hi,

As far as I know, the 6240 QQ8Q ES runs at 2933MHz. At least the ones I had.

The same goes for almost all the other Cascade Lake-SP ES2 chips.

From all the ones that passed through my hands, only the QQZ1 was running at 2666MHz max.

Cheers



EDIT: Btw, RolloZ170 is right about the performance gain, which in my very limited testing was non-existant. Maybe that is due to a higher latency on the 2933MHz memory modules. What does have a measurable performance gain is if the memory is running in a six channel or not.
 
Last edited:

zackiv31

Member
May 16, 2016
88
16
8
36
From all the ones that passed through my hands, only the QQZ1 was running at 2666MHz max.

EDIT: Btw, RolloZ170 is right about the performance gain, which in my very limited testing was non-existant. Maybe that is due to a higher latency on the 2933MHz memory modules. What does have a measurable performance gain is if the memory is running in a six channel or not.
Amazing info, I had a feeling this seller was just making that up/didn't have the mobo/memory to try it.

Any chance you tested a QQ8M? Some eBay sellers listing it as a 5218 which wouldn't support 2933 but one as a 6230 which retail would run at 2933.
 

tesla100

Active Member
Jun 15, 2016
231
25
28
Amazing info, I had a feeling this seller was just making that up/didn't have the mobo/memory to try it.

Any chance you tested a QQ8M? Some eBay sellers listing it as a 5218 which wouldn't support 2933 but one as a 6230 which retail would run at 2933.
Unfortunately no, I didn't have that one. I also have to add that I mostly have had high-end Gold and Platinum ES chips, so I really don't know about low-value gold, silver, and bronze ES CPUs. I'd guess that they run at the same speed as their OEM/retail equivalents.
 
  • Like
Reactions: zackiv31

masterdeejay

New Member
Feb 7, 2020
3
1
3
Hi!

I have a new Intel Xeon Gold 6138 ES (QL1L) from aliexpress and a X11SPM-F motherboard. (downgraded bios to 2.1)
After i installed the old cpu, the network cards stopped working. All of the ports have constant led on even without cable connected.
BMC is works but only in dedicated port mode. When i switch to shared mode it no longer accessible on web interface and i must reset it to dedicated with ipmicfg command line. I also updated the bmc fw to the latest version.
Before this ES cpu the mobo worked fine with an retail 5218R and the latest bios.
I have modded the new latest 3.4 bios from supermicro site, i inserted the microcode so now the new 3.4 bios works on the old ES cpu but the network is still unusable. (but it is allow to overclock the ram to 2933, but i only tested it on 2666)
The bios displays "check bounds error" on boot.
139440_20210419_210053.jpg
Right now i use a 20 year old realtek pci card with pcie-pci adapter.
Is there any know bug with the ES xeons and intel x722 chipset network?
 

Attachments

Last edited:

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
408
132
43
53
I also updated the bmc fw to the latest version.
not a good idea, we have learned that a old bios do not work with latest BMC firmware.
how do you downgraded the BIOS ? IPMI or USB flash drive ?
only to be sure: the 1Gbit ports do NOT support 100/10Mbit, you have to have a 1Gbit Switch/Hub to connect with.
 

masterdeejay

New Member
Feb 7, 2020
3
1
3
its not the ES. it is your modded BIOS. have you corrected the FIT table ? (if you don't know what it is don't ask here is not the place for BIOS mod discussions)
Im only inserted the missing microcodes with Aptio MMTool and updated the bios.
Im not corrected the FIT table, i will check that.
Thanks!

not a good idea, we have learned that a old bios do not work with latest BMC firmware.
how do you downgraded the BIOS ? IPMI or USB flash drive ?
only to be sure: the 1Gbit ports do NOT support 100/10Mbit, you have to have a 1Gbit Switch/Hub to connect with.
I only use the bmc (local network address web on mobile phone or another pc) to update/downgrade bios.
For the BMC firmware is use the firmware updater on supermicro site, that runs on windows.
i have 1Gb router and CAT6a SFTP cables (Mikrotik RB3011)
But the network was fine with 3.1 bios and 5218R cpu, but not with the unmodded stock 2.1 bios (and the modded 3.4 bios) + 6138 ES
The old bios was here: https://drunkencat.net/misc/SupermicroBIOS.html
Right now it is the newest modded bios and the newest bmc firmware installed.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: zackiv31

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
408
132
43
53
I have modded the new latest 3.x bios from supermicro site, i inserted the microcode so now the new 3.x bios works on the old ES cpu but the network is still unusable. (but it is allow to overclock the ram to 2933, but i only tested it on 2666)
The bios displays "check bounds error" on boot.
ok you added the 50652 microcode and gets five(5) entrys in your mc list ? that will be the reason for your bounds error, there is no place for 5 mcodes, you have to remove/replace one. i don't think MMTool is the right Tool for modded Aptio 5 UEFI.
maybe you can get help here
 

masterdeejay

New Member
Feb 7, 2020
3
1
3
ok you added the 50652 microcode and gets five(5) entrys in your mc list ? that will be the reason for your bounds error, there is no place for 5 mcodes, you have to remove/replace one. i don't think MMTool is the right Tool for modded Aptio 5 UEFI.
maybe you can get help here
Yes there is 5. I have modded a few motherboards before, mostly chinese x99 board with that tool. (but i always removing codes not adding)

So it is possible the microcode is overwrited some data on the x722 fw. Ok so i download the new bios, and remove all of the microcodes and i only add the skylake ES 50652.
 

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
408
132
43
53
So it is possible the microcode is overwrited some data on the x722 fw. Ok so i download the new bios, and remove all of the microcodes and i only add the skylake ES 50652.
you should better use old 2.0a BIOS and maybe downgrade the BMC firmware.
you are never sure your modded bios is ok if you can't test with a supported skylake-sp cpu.
 

BlueFox

Well-Known Member
Oct 26, 2015
1,267
671
113
Yep, that's mine. A STH forum thread is linked at the top of that page too (or just go here). :)

I did take it upon myself to scrape all the files too (only ~30 lines in PowerShell), but since Supermicro doesn't seem to delete anything, no need to upload them for now. Best to download them directly as there's no possibility of tampering then.
 
  • Like
Reactions: zackiv31

NablaSquaredG

Active Member
Aug 17, 2020
285
103
43
Does the Xeon Platinum 8124M (SRD1Y) have the ES bit set?

Any experiences or limitations on which board it's going to work? I have a spare Gigabyte MD71-HB0 that I'd like to equip with some CPUs and leftover RAM (DDR4-3200 RDIMMs, just a tiny bit decadent)