EU HGST 4U SAS3 12GB/s Storage Enclosure 60 bays £299

Discussion in 'Great Deals' started by ecosse, May 21, 2016.

  1. Psycho_Robotico

    Joined:
    Nov 23, 2014
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    #341
    Benten93 likes this.
  2. acmcool

    acmcool Banned

    Joined:
    Jun 23, 2015
    Messages:
    611
    Likes Received:
    76
    Where can i buy G2 IO module?
     
    #342
  3. Rahvin9999

    Rahvin9999 Member

    Joined:
    Jan 14, 2016
    Messages:
    79
    Likes Received:
    29
    Got an answer from HGST support.

    The enclosure and the power supplies are the same between the G1 and G2 versions. Only some minor hardware revisions.
    The controllers are different HW with firmware that was made by a different team. This firmware has a completely different fan profile.
    Its by design that the fans of a unit with a G2 controller run much faster @idle then the same unit with a G1 controller.
    This to support Disks/SSD's that run hotter.

    Long story short. I managed to aquire a second G1 unit and I plan to sell the two G2 units I have. They are a little to loud for my taste.
     
    #343
  4. cookiesowns

    cookiesowns Active Member

    Joined:
    Feb 12, 2016
    Messages:
    145
    Likes Received:
    44
    Would you be interested in selling both the G2 controllers?
     
    #344
  5. Rahvin9999

    Rahvin9999 Member

    Joined:
    Jan 14, 2016
    Messages:
    79
    Likes Received:
    29
    I'm selling both 4U60G2 units I have. Managed to aquire a second non G1 unit so I'm covered for now.
    EU - FS: HGST 4U60G2 60 disk storage enclosures (JBOD)

    Will add pictures tomorrow. Need to get these things in a place with some light to take some.
     
    #345
  6. Benten93

    Benten93 Member

    Joined:
    Nov 16, 2015
    Messages:
    48
    Likes Received:
    7
    Can you measure the noise level of the G2?
    If it’s not to bad I would take both.
     
    #346
  7. Rahvin9999

    Rahvin9999 Member

    Joined:
    Jan 14, 2016
    Messages:
    79
    Likes Received:
    29
    It is louder then a non G2 due to the firmware.
    Best I can do is to use a DB meter app on the iphone.

    Which gives 70db at the back of my rack that has my G1 units in it. (them being the loudest thing in there)
    and 85db at the back of a G2 unit.
    ( same distance about 1 meter)
     
    #347
  8. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Odd, i installed my 12th drive, a HDD red 8TB wd, formatted to NTFS..
    but it wont get detected on my win server 2012.
    Did not use any screws to mount the hdd though.. .
    Was it too loose or something? pretty sure it's clicking though
     
    #348
  9. fossxplorer

    fossxplorer Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2016
    Messages:
    408
    Likes Received:
    45
    Is it a shucked WD Red 8TB from BB deal?
     
    #349
  10. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    No it's a brand new Red WD, i tested it on another machine and it shows up..
    Is there anything that must be done from SAS card bios?
    It's been a while since i add new drive..
     
    #350
  11. frogtech

    frogtech Well-Known Member

    Joined:
    Jan 4, 2016
    Messages:
    1,218
    Likes Received:
    143
    Depends, what storage adapter do you have driving it?
     
    #351
  12. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Dell SC8000.. A.k.a LSI 9208 16e rebranded..
    If i recall correctly i had to do firmware upgrade to make it detect all drives..
    But this time it's only a single new drive not detected.. bad port?
     
    #352
  13. ecosse

    ecosse Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    356
    Likes Received:
    59
    So I sometimes had strange behaviour where drives weren't detected properly until a second reboot (if I remember correctly new ones were detected though, but old ones went offline in Windows for some reason. Sounds almost witch-doctorish but might be worth a shot.
     
    #353
  14. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Tried rebooting the host and jbod several times.. still no luck..
    It's not offline actually, it's practically nonexistent, i can't find it in explorer or disk management.
    Good news is, i switched to another slot in chassis, but it's still not detected,
    so the problem is not in the chassis, probably need to config something with the SAS card?
    Can anyone recommend a good sas card for this chassis?
    I might wanna buy for another one to replace this or as a backup..

    Edit : here's my sas2flash result,


    Code:
    C:\9202-16e_Package_P20_IT_FW_BIOS_for_MSDOS_Windows\sas2flash_win_x64_rel>sas2f
    lash -listall
    LSI Corporation SAS2 Flash Utility
    Version 20.00.00.00 (2014.09.18)
    Copyright (c) 2008-2014 LSI Corporation. All rights reserved
    
            Adapter Selected is a LSI SAS: SAS2308_2(D1)
    
    Num   Ctlr            FW Ver        NVDATA        x86-BIOS         PCI Addr
    ----------------------------------------------------------------------------
    
    0  SAS2308_2(D1)   20.00.07.00    14.01.00.06    07.39.02.00     00:03:00:00
    1  SAS2308_2(D1)   20.00.07.00    14.01.00.06    07.39.02.00     00:05:00:00
    
            Finished Processing Commands Successfully.
            Exiting SAS2Flash.
    
    C:\9202-16e_Package_P20_IT_FW_BIOS_for_MSDOS_Windows\sas2flash_win_x64_rel>sas2f
    lash -list
    LSI Corporation SAS2 Flash Utility
    Version 20.00.00.00 (2014.09.18)
    Copyright (c) 2008-2014 LSI Corporation. All rights reserved
            Adapter Selected is a LSI SAS: SAS2308_2(D1)
    
            Controller Number              : 0
            Controller                     : SAS2308_2(D1)
            PCI Address                    : 00:03:00:00
            SAS Address                    : 500605b-0-09b5-2610
            NVDATA Version (Default)       : 14.01.00.06
            NVDATA Version (Persistent)    : 14.01.00.06
            Firmware Product ID            : 0x2214 (IT)
            Firmware Version               : 20.00.07.00
            NVDATA Vendor                  : LSI
            NVDATA Product ID              : SAS9206-16e
            BIOS Version                   : 07.39.02.00
            UEFI BSD Version               : N/A
            FCODE Version                  : N/A
            Board Name                     : SAS9206-16E
            Board Assembly                 : H3-25553-01A
            Board Tracer Number            : SV44340003
    
            Finished Processing Commands Successfully.
            Exiting SAS2Flash.
    
    
     
    #354
    Last edited: Nov 12, 2017
  15. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Well i contacted HGST and they said alot some of their customers seen some issues for sas2 cards, eg. Unable to support a certain qty of hdds, and unable to identify the hdds, and they recommend upgrading to sas3 card.

    Found some cheap (~$200) chinese LSI 9300-8e cards on ebay, is this legit or should i get the more expensive ones from europe/US ?

    She also sent me the list of compatible cards, some people seem to have problem finding the compatible cards, so i'm putting it here..
    I didn't see my card listed there so this might be accurate
     

    Attached Files:

    #355
    ecosse likes this.
  16. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Well this is strange, even with LSI 9300-8e card my 12th disk still refuses to be detected.
    I have updated the driver to the latest version, using windows 2012 r2 drivers here
    SAS 9300-8e Host Bus Adapter
    Btw im using the cheaper chinese version though.. that could be a factor as well...

    [​IMG]

    Do i need to flash it or something?

    Edit : Flashed it to latest firmware 15.00,
    Code:
    C:\Users\Administrator\Documents\9300_8e_Package_P15_IT_FW_BIOS_for_MSDOS_Window
    s\sas3flash_win_x64_rel>sas3flash.exe -o -b mptsas3.rom -f SAS9300_8e_IT.bin
    Avago Technologies SAS3 Flash Utility
    Version 16.00.00.00 (2017.05.02)
    Copyright 2008-2017 Avago Technologies. All rights reserved.
    
            Advanced Mode Set
    
            Adapter Selected is a Avago SAS: SAS3008(C0)
    
            Executing Operation: Flash Firmware Image
    
                    Firmware Image has a Valid Checksum.
                    Firmware Version 15.00.00.00
                    Firmware Image compatible with Controller.
    
                    Valid NVDATA Image found.
                    NVDATA Major Version 0e.00
                    Checking for a compatible NVData image...
    
                    NVDATA Device ID and Chip Revision match verified.
                    NVDATA SubSystem Vendor and SubSystem Device ID match verified.
                    NVDATA Versions Compatible.
                    Valid Initialization Image verified.
                    Valid BootLoader Image verified.
    
                    Beginning Firmware Download...
                    Firmware Download Successful.
    
                    Verifying Download...
    
                    Firmware Flash Successful.
    
                    Resetting Adapter...
                    Adapter Successfully Reset.
    
                    NVDATA Version 0e.00.00.08
            Executing Operation: Flash BIOS Image
    
                    Validating BIOS Image...
    
                    BIOS Header Signature is Valid
    
                    BIOS Image has a Valid Checksum.
    
                    BIOS PCI Structure Signature Valid.
    
                    BIOS Image Compatible with the SAS Controller.
    
                    Attempting to Flash BIOS Image...
    
                    Verifying Download...
    
                    Flash BIOS Image Successful.
    
            Finished Processing Commands Successfully.
            Exiting SAS3Flash.
    
    C:\Users\Administrator\Documents\9300_8e_Package_P15_IT_FW_BIOS_for_MSDOS_Window
    s\sas3flash_win_x64_rel>sas3flash.exe -list
    Avago Technologies SAS3 Flash Utility
    Version 16.00.00.00 (2017.05.02)
    Copyright 2008-2017 Avago Technologies. All rights reserved.
    
            Adapter Selected is a Avago SAS: SAS3008(C0)
    
            Controller Number              : 0
            Controller                     : SAS3008(C0)
            PCI Address                    : 00:01:00:00
            SAS Address                    : 500605b-0-0b9f-51ca
            NVDATA Version (Default)       : 0e.00.00.08
            NVDATA Version (Persistent)    : 0e.00.00.08
            Firmware Product ID            : 0x2221 (IT)
            Firmware Version               : 15.00.00.00
            NVDATA Vendor                  : LSI
            NVDATA Product ID              : SAS9300-8e
            BIOS Version                   : 08.35.00.00
            UEFI BSD Version               : 07.00.00.00
            FCODE Version                  : N/A
            Board Name                     : SAS9300-8e
            Board Assembly                 : H3-35661-00V
            Board Tracer Number            : SV61122067
    
            Finished Processing Commands Successfully.
            Exiting SAS3Flash.
    
    C:\Users\Administrator\Documents\9300_8e_Package_P15_IT_FW_BIOS_for_MSDOS_Window
    s\sas3flash_win_x64_rel>
    
    still no difference, i'm beginning to think this is rack's issue.. It's been a while but IIRC do i need to access the rack using console cable?

    Another note : the led indicator for the new drive doesn't blink, the older drives blinking green in turns...
     
    #356
    Last edited: Dec 5, 2017
  17. Gene

    Gene Active Member

    Joined:
    Jan 27, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    29
    Are you using two sas cables? One time i had to move multiple hard drives around in slots to see every drive but im over 20 now and they all still show up. Sas 2 controller
     
    #357
  18. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Yes, 2 QSFP cables to ESM A and B. I've moved the drive to another slot but it was one the same right side. Will try the left side tomorrow. The drive led isnt blinking though..

    I cant figure out how to use command line via rj45 though.. looks like the guide for gen2 doesnt work for gen1.. any idea how to troubleshoot hdd port correctly?
     
    #358
  19. Gene

    Gene Active Member

    Joined:
    Jan 27, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    29
    #359
    Last edited: Dec 5, 2017
  20. denywinarto

    denywinarto Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    7
    Its a regular red wd 8tb, the exact same type worked fine, there are like 5 of them

    https://www.amazon.com/gp/aw/d/B01BYLY4DM/ref=cm_cr_arp_mb_bdcrb_top?ie=UTF8

    Tested and worked on other machine, so i doubt its the drive..
    Really hope it isnt the rack.. spent too much for customs and shipment for a 11 bay rack :(
     
    #360
Similar Threads: HGST SAS3
Forum Title Date
Great Deals (back instock) - 480g hgst SSD (sas3) - 60-75$ offer accepted! Mar 5, 2019
Great Deals SOLD eBay: HGST 10Tb SAS3 512e He10 (HUH721010AL5200)($174.99+5.7 shipping, 4 available, new(other)) Dec 21, 2018
Great Deals HGST SAS3 1.92TB 500 USD LOT Apr 11, 2018
Great Deals New HGST SAS3 800G $380 Nov 29, 2017
Great Deals Hurry - New HGST SAS3 12g MLC SSD $250 Nov 24, 2016

Share This Page