1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Issue with DIMM slots on X10DRC-LN4+

Discussion in 'Processors and Motherboards' started by java, Dec 24, 2016.

  1. java

    java New Member

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    I've bought this motherboard X10DRC-LN4+ more than a year ago, but only now discovered the issue, because I installed the second CPU. Three DIMM slots are not working. When I install one DIMM into P2-DIMMF1, I get this error during server start up "Uncorrectable Memory Component Found (P2-DIMMF1)"

    Some more details :
    MB : X10DRC-LN4+
    MB Firmware Revision : 01.85
    BIOS Version : 1.0b
    DIMM type : KVR21L15Q4/32
    DIMM count : 8 (total RAM = 256GB)
    CPU : 2 x E5-2697V3

    [​IMG]
    [​IMG]
    Any help will be greatly appreciated
     
    #1
  2. Rand__

    Rand__ Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2014
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    121
    Thats a DIMM error not necessarily a DIMM Slot error.
    Try moving around DIMMs and you might see this error appear in another Slot.
    Recently had 16 identical DIMMs of which 2 had this same error...
     
    #2
  3. java

    java New Member

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Rand__
    The problem is not in DIMMs themselves, I tested them, all DIMMs are ok, the slots marked in image, are "bad" slots, where DIMMs don't work and that message appears during server boot up
     
    #3
  4. j_h_o

    j_h_o Active Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Messages:
    245
    Likes Received:
    49
    You've swapped CPU positions and all the DIMMs and confirmed that it's the motherboard?
     
    #4
  5. java

    java New Member

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    j_h_o,
    "You've swapped CPU positions" - no I didn't, I didn't even imagined that the issue could be in CPU

    But it is very unlikely that the issue is in the second CPU, the server is working now, maybe not in the optimal way, because I placed the DIMMs in other slots, not as described in the manual.

    I understand that the memory controller is located in the CPU itself, but how the hell can it be partially (because other DIMMs are ok) broken ? I've never seen such issue before
     
    #5
    Last edited: Dec 24, 2016
  6. Terry Kennedy

    Terry Kennedy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2015
    Messages:
    716
    Likes Received:
    300
    Bent CPU socket pin(s).
     
    #6
    Aestr likes this.
  7. Aestr

    Aestr Active Member

    Joined:
    Oct 22, 2014
    Messages:
    357
    Likes Received:
    101
    Definitely a likely culprit. Since you're out of the warranty period on the board it's worth swapping CPUs to see if that helps. If you're lucky it's the CPU and you can return it.
     
    #7
  8. Rand__

    Rand__ Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2014
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    121
    Have you ever been able to resolve this?

    Looks like I am hitting the same issue with like every Supermicro E5 board I get my hands on - this is effing annyoing :(
    I am out of modules to swap around with my newest board ... When in contacted SM with one of the boards they said 'board error', but then I swapped in some other modules and at least a few of the slots worked, so i am not sure thats true :(
     
    #8
  9. T_Minus

    T_Minus Moderator

    Joined:
    Feb 15, 2015
    Messages:
    5,595
    Likes Received:
    1,051
    Hmm, something is not right.

    Cleaned RAM prior to install?

    When you install the RAM do you just push it down or do you verify each side as well as very gently rock it side to side?
     
    #9
  10. nthu9280

    nthu9280 Active Member

    Joined:
    Feb 3, 2016
    Messages:
    492
    Likes Received:
    100
    if you have H310 cards, try removing for troubleshooting

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
    #10
  11. Rand__

    Rand__ Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2014
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    121
    Have not cleaned them - didn't occur to me since they are working in other boards, but will give it a try:)
    And I guess I am not too gentle with those modules;)

    Re H310 - empty board, only CPU and ram - just got it (used/ebay)
     
    #11
  12. Rand__

    Rand__ Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2014
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    121
    Oh my, embarrassingly stupid error this time - wrong CPU in use (v4 vs v3) :(
    I though I had verified that, turns out I did not.
     
    #12
Similar Threads: Issue DIMM
Forum Title Date
Processors and Motherboards (Solved) Supermicro A1SAM and Asus P9A-I issues with 1x16GB DIMM Jul 30, 2014
Processors and Motherboards Intel s2600cp and dual tower coolers: possible flexing issue? Aug 1, 2017
Processors and Motherboards X9DR3-LN4F+ issues with RAM and "B7" Jun 4, 2017
Processors and Motherboards IPMI resizing issue May 29, 2017
Processors and Motherboards Install Issue - Supermicro X9SCM & ESXi May 13, 2017

Share This Page