[X570D4U-2L2T] Only One DIMM Channel is detected

radouani

New Member
Nov 21, 2021
3
1
3
Hello;
I bought the X570D4U-2L2T last week with Kingston FURY Beast DDR4 (KF432C16BBK4/128) 128GB memory. I tried to configure this memory on the MOB but only 64GB is detected.
I tried putting only 2 memory stick at once (A1+B1) (A2+B2), and both worked normally. I double-checked the bios and BMC versions and they appear to be up to date with the information provided in he website.

BMC Firmware version : 1.20.00
Bios Firmware version: P1.40
PSP Firmware version: 0.14.0.2A
Microcode version: 0a201009


My Config:

MOB : X570D4U-2L2T
Ram: Kingston FURY Beast 128GB (4x32GB) 3200MHz DDR4 CL16 (KF432C16BBK4/128)
Processor: Ryzen 5900X

Do I miss something?


Thanks
 

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
709
194
43
54
the mem.channels are A & B. if A1 & B1 works, both channels are alive.
check one pair in A1/B1 then the other pair in A1/B1.
if both pairs give 64GB all DIMMs are OK.
reset cmos after changing memory size or memory type.

the kingston are double ranked, set memory frequency to 2400
 
Last edited:

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
709
194
43
54
without XMP the Kit needs 2400 setting, looks 2666 and 2933 don't work without XMP.
i had always problems with Kingston and the Plug&Play Jedec profiles.

FACTORY TIMING PARAMETERS
• Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @ 1.2V
• XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-20-20 @ 1.35V
• XMP Profile #2: DDR4-3000 CL16-19-19 @ 1.35V
 

radouani

New Member
Nov 21, 2021
3
1
3
Hello Thank your for your time. I tried to overclock the RAM sped. I set the frequency at 2400MHZ but nothing change

258624801_473083650813436_2856232958546342475_n.jpg259409032_373216784595375_3741070708388438904_n.jpg
 

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
709
194
43
54
you have 64GB(2*32GB) installed ?
and the BIOS shows 64GB.
if you have 4*32GB installed, your Memory channel A is dead.
 

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
709
194
43
54
if you get the memory to run you should know the following fact:
this board can not deliver 1.35V to the memory, even if you can adjust that in the BIOS the DIMMs still are supplied with only 1.2V
 

RolloZ170

Active Member
Apr 24, 2016
709
194
43
54
ooh i see your channel B is alive now !
in reddit and tomshardware you wrote your channel B is not working.
what have you done ?
 

radouani

New Member
Nov 21, 2021
3
1
3
Hello,

Thanks a lot.

The issue has been resolved.

For the moment, everything is great since I purchased the KSM32ED8/32ME.


258910849_263043609209062_7454452907365812057_n.jpg


259152064_1049568719195367_7640983445891857525_n.jpg
 
  • Like
Reactions: RolloZ170