Quanta LB6M (10GbE) -- Discussion

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
Ok, so Jumbo is supported on the switch. Yeah i did have jumbo enabled on both endpoints. It was right there in front of me all this time...i am the lowest form of schmuck. Wish i had thought about enabling it across the switch as well. I will try to enable jumbo across the switch ports in the morning. I will see if it can still see traffic across all the sfp+ ports. Should work once enabled though. I had my mtu on the server set at 9000 prior to disabling, while my windows pc was set at 9014.

I must say that i am actually seeing 9.46 gigabits with MTU set at 1514 in iperf3. I think Jumbo may not be needed in my case then, but now that i know the culprit, and i know it can be enabled on all ports, maybe I can play with it alittle...
 
Last edited:

bcatx29

New Member
Mar 17, 2016
12
2
1
42
With jumbo frame, I am seeing 9.9Gb/s on my iperf test. Without jumbo frame is around 9.5Gb/s.
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
Cool bcatx29, I see 9.87 gigabits on iperf3 when i enable them. They sure gave me a horrible time trying to figure out why i couldn't talk or connect to my server. I'm kinda still mad at 'em though. Stinking Jumbo frames...holding up my 10gigabit dreams...

Mods/Admins: How about a sticky of my post #122? It would be great to have this info at the start of the thread for easy access and help to new comers purchasing the switch? If not a sticky on the thread, how about moving the post up to the start of the thread, or perhaps Tminus, would you mind editing your first post to include this info? You can even just copy and paste it inside your first post. No credit for me, as all info came from you guys, I would just like to see this info at the start of the thread for maybe easier searching and help for the noobies? I know how searching for correct info feels. I too, am a boob, I mean, er um... a noob.
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
Quanta LB6M fan/silence modifications: Complete with pictures friends!

So... I just wanted to post my modding idea for a quieter switch. Well, actually, the switch is now completely silent. Well, I kinda am trading off noise for heat, but the switch can take it. It is an industrial/enterprise piece of equipment, and I'm sure (well, somewhat, just kidding, i'm sure) that it can handle some more heat. The cool thing about this mod is that you can reverse it easily if you don't like it. Now onwards to the fan/silence mod:

Take a look at this shiny beauty. I love this thing!:





So go ahead and purchase three (3) of these bad boys: Amazon.com: Scythe Mini KAZE ULTRA 40mm Silent Mini Fan (SY124020L): Computers & Accessories

For the power supply noise-makers, purchase two (2) of these types: Amazon.com: Scythe Mini KAZE 40mm Silent Case Fan (SY124010L): Computers & Accessories

Note: I only modded one of my power supplies on the switch, as I will just keep the other one off as a spare. I can always mod it later.

Unscrew those 5 screws on the top of the switch to access its guts:





Once you open up the switch, remove the black plastic card shroud covering the cpu and you will see the back where the three 9500rpm jet engines are located:



If you notice, the fan interfaces are 4 pin pwm! YAY! Easy to exchange!:



Note: The scythe kaze 40mm fans come with a 2 to 3 pin adapter. The fans are silent enough so no real need for pwm control:



(Note: This is the 10mm version for the power supply. I used the 20mm version for the back panel fans.)

The fans will spin at 3500rpm which is so sweetly silent! Take that you decibel-making bastards!

There you has it!



Here's another set of views:





The psu/power supply mod is a little trickier, but still easy:

You gotta unscrew all the screws around the supply to take off the top panel and get to the 15mm fans on the inside. They too, are rated for 9,500-10,000 rpms. Way too loud!:



I will post pics of how i replaced the psu fans a little later. It is really easy though. Everything unscrews and the fans just plug in place. The power supply has two 3 pin fan headers. An important thing to know though, is that the first pin closest to the outside or edge is tach, or yellow. the middle pin is black or ground and the innermost pin is 12 volts or red. This is slightly different from how fans are wired as the pins are usually switched around. The good news is however, the scythe kaze fans come in two pin form, so you can just push the two pin connector into the middle and innermost pin on both headers and it will work just fine, just make sure it is connected like this:

middle pin ----------- black wire (ground)
innermost pin ----------- red wire (12 volts)
outermost pin (closest to the edge/end) ----------- yellow wire (tach or tachometer wire in this case, not connected)

Although the instructions are easy, and everything is quite easy to see, if you still aren't sure about this, please don't mod/replace the psu fans yet and WAIT till i post pics of what i EXACTLY did. I will cry if you blow up your psu on this sweet 10gigabit switch.

If you notice carefully, you can see where i modded the left power supply with a 10mm fan and the right power supply still has the original fans. To tell this, do you notice the slight gap where the small 5mm of space is seen on the left psu?

Reassemble:



Boot to your quiet/silent 10gigabit paradise.

The fans aren't gonna break any land-wind records here. Heat will ensue. I repeat: This bastard will get hot. It wont start a fire or anything, but you will feel the burn baby! Just kidding, but in all seriousness, the switch will get hotter. As a matter of fact, the switch will get noticeably hotter with these fans as they don't move nearly as much air as their predecessors, but you can't beat the silence.

Note: You may smell the hot air this bad boy puts out at first. It will smell like the thing is on fire, it will get that hot, but rest assured, i tested this on my VERY OWN switch. I would never suggest putting your $400 piece of equipment in danger if I knew or felt it wasn't gonna work. The switch will be fine. I have now had this thing up and running modified for a little over a week or so. It has been on 24/7. Never an issue. I have my switch placed near the rest of my components where it evacuates the hot air to cooler air in the front of my setup. (May think about reversing the fan airflow once I can modify the top panel. See explanation below)



I am working on trying to see if I can modify/cut holes into the top sheet metal panel to maybe attach three 80mm or two 120mm fans to the top to evacuate all that hot air buildup? I gotta see if i can find a metal shop or home depot or something. In the meantime, the switch works well. It pumps out some serious heat through the vents though! Eh, place the switch near your feet to have a warmer. Dual purpose!

Just kidding....

Enjoy the silence my friends.

P.S. My friends, lets also discuss heat ratio to life expectancy when we get a moment. Curious to hear your take on this.
 
Last edited:

PigLover

Moderator
Jan 26, 2011
3,041
1,348
113
Nice mod - but I think perhaps too little airflow. The mini-Kaze barely move any air at all. I believe there are other 40mm fans that might be a better compromise, yielding a bit more noise while still being a lot quieter than the original fans.
 

Fritz

Well-Known Member
Apr 6, 2015
2,764
826
113
68
For my Chelsio NIC, I'm not seeing a Jumbo Frames option. Could it be called something else?
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
Hey Fritz, are you using the NIC in a server or pc? If in a pc, the jumbo frames option is under advance - properties when you right-click the adapter under network connections. If your using it in a server, generally the option just shows as MTU. This is the option to change the Jumbo Frame number. I have it set to 9000 in my server and 9014 in windows.
 

Fritz

Well-Known Member
Apr 6, 2015
2,764
826
113
68
This is what I'm seeing. Could I be looking in the wrong place?

 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
hmm, that is odd. you are in the right place, and usually the option for jumbo frames show right in that same screen/menu. Not sure why you can't see the option on the chelsio card. Here is a screengrab of my nic card properties menu:



I will check with google to see if maybe there is another place to configure jumbo frames.

Also, try optimization mode? Maybe the setting is hiding in there.

P.S> the chelsio card may already be set at 9198 bytes to start with though, not sure.
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
A quick google read shows that the adapter may need to be configured to accept jumbo frames. Something along the lines of: accept jumbo = 1 or so. See if optimization mode lets you change any setting similar to this.
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
it should be in that same page you posted with the screenshot a few menu items down. when you click into it, see if it has the option to enable/disable jumbo frame support.

p.s. got your reply from the dsirack thread. may be purchasing one soon too!
 

Fritz

Well-Known Member
Apr 6, 2015
2,764
826
113
68
ACK!! Didn't see it.

There are 2 choices - Performance and compatibility.
 

Fritz

Well-Known Member
Apr 6, 2015
2,764
826
113
68
Performance is just a choice, along with compatibility.

Chelsio S310E-CR
 

Sleyk

Well-Known Member
Mar 25, 2016
1,322
664
113
Stamford, CT
ok Fritz, please see this link: Windows Driver Install Guide | Chelsio Communications

As for your screenshot, is that the page you see when you go to network connections in windows and right click on the adapter? You should see a button near the top of the box that says configure. When you click on that, it gives you the box with all the tabs like advanced, driver, details, power management etc.

I only ask because i don't recognize that particular menu "ndis and offload function driver properties" for the network adapter.

You can also try to update the driver for your version of windows (windows xp or 7 or 8.1 or 10?). The link should show a bit of info how to do so easily. An updated driver may have the option readily seen. Let me know if it works!
 

djflow195

Member
Jan 1, 2016
42
9
8
Look under Devices -> System Devices -> Chelsio S310 10G Ethernet Function Enumerator. Advanced Tab -> Ethernet Port X Mtu. Set to 9000 (max).

Make sure to set Performance under Devices -> Network Adapters -> Chelsio XXXXX -> Advanced -> Optimization Mode.

Latest driver for Win 7 is 1.5.13.46
 
  • Like
Reactions: Fritz